Święta już tuż, tuż. W związku z tym, jak co roku, przypominają o sobie organizatorzy akcji „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC”. A przy okazji – przychodzą do nas z nowymi świątecznymi przepisami na śledzia. Jak przyrządzić przepysznego śledzia? Już czeka na Was darmowa książka, w której znajdziecie świąteczne przepisy.

 

+ DO POBRANIA ZA DARMO: Książka: Świąteczne przepisy. Jak zrobić dobrego śledzia na Święta? + 

 

MSC – co to takiego?

Wybierając rybę na święta, zwykle zwracamy uwagę na gatunek czy cenę. Jeśli jednak chcemy cieszyć się pysznymi daniami z ryby na wigilijnym stole także w przyszłości, musimy sprawdzać także skąd pochodzi kupowana przez nas ryba. Wybieraj ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów, oznaczone niebieskim certyfikatem MSC. To gwarancja najlepszego wyboru najlepszego zarówno dla ludzi jak i dla środowiska oraz pewność, że ryb nie zabraknie dla naszych dzieci, wnuków i kolejnych pokoleń.

Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) już piąty rok z rzędu organizuje świąteczną kampanię edukacyjną „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC” zachęcając Polaków do wyboru na święta dzikich ryb – nie tylko śledzi – oznaczonych certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC.

Dlaczego to ważne?

Z roku na rok coraz więcej światowych zasobów dzikich ryb jest przełowionych, problem ten dotyczy już ponad 33% stad ryb, a odsetek ten jest ponad trzy razy wyższy niż jeszcze w połowie lat 70-tych! Aby w przyszłości nie zabrakło ryb w morzach i oceanach, konieczne jest odpowiedzialne korzystanie z ich zasobów. Zrównoważone połowy to takie, które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski i nie zaburzają jego równowagi, pozostawiając więcej ryb oraz nie zagrażają innym zwierzętom morskim, takim jak ptaki czy ssaki morskie.

Pomyśl w święta o rybie…

Wybierając na świąteczny stół ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów robimy prezent morzom i oceanom, bo dzięki zrównoważonym połowom pozostają one zdrowe i tętniące życiem. Robimy prezent także naszym dzieciom, wnukom i wnukom naszych wnuków, bo odpowiedzialne połowy gwarantują, że ryb nie zabraknie także dla przyszłych pokoleń.

Świąteczne przepisy

Coraz więcej Polaków stara się żyć tak, aby ich codzienne wybory nie były obciążeniem dla środowiska. Wybór ryb z certyfikatem MSC wpisuje się w ten trend. Dlatego akcję MSC wspierają znani kucharze, blogerzy kulinarni i gwiazdy, m.in. Katarzyna Bosacka, Mateusz Damięcki, Grzegorz Łapanowski, Daria Ładocha czy Jakub Porada. Przepisy na ich ulubione dania rybne z dzikich ryb ze znakiem MSC zostały zebrane w specjalnej świątecznej książce kucharskiej MSC. Można tam znaleźć blisko 30 przepisów nie tylko na tradycyjne śledzie, ale także na potrawy z dorszem, mintajem, dzikim łososiem, tuńczykiem i czarniakiem. Książka kucharska MSC dostępna jest pod linkiem, który jest na początku tej strony.

Coraz więcej certyfikowanych produktów

Obecnie na polskim rynku jest już blisko 1000 produktów rybnych i owoców morza oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC. Wśród nich znajdziemy m.in. śledzie, dzikie łososie, dorsza, mirunę, mintaja, czarniaka (dorsza czarnego), tuńczyka, a nawet małże, krewetki i homary.

 

 

10 powodów, dla których warto wybierać produkty rybne oznaczone niebieskim znakiem MSC: 

  1. Chronisz żywe zasoby mórz i oceanów. Na świecie prawie 1/3 zasobów ryb jest przełowiona. Jest to obecnie jedno z największych wyzwań ekologicznych na świecie!
  2. Chronisz ekosystemy mórz i oceanów. Ekosystemy morskie są niezwykle złożonymi systemami, w których wszystkie elementy współzależą od siebie. Wyobraźmy sobie co by się stało, gdyby np. wyłowić wszystkie ryby?
  3. Chronisz wiele gatunków zwierząt zamieszkujących morza i oceany. Zrównoważone połowy minimalizując przyłów, sprzyjają nie tylko populacjom dziko żyjących ryb, ale także ochronie ptaków i ssaków morskich oraz innych zagrożonych gatunków, np. żółwi morskich, delfinów czy morświnów.
  4. Masz gwarancję, że ryby te pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł. Około 25% wszystkich ryb trafiających na nasze talerze pochodzi z nielegalnych źródeł. Identyfikowalność jest jedną z głównych zasad standardów certyfikacji MSC.
  5. Dajemy Ci gotowe rozwiązanie. Nie musisz być ekspertem, żeby wiedzieć, które ryby i owoce morza wybierać. Wystarczy wybierać te z niebieskim znakiem MSC.
  6. Wybierając ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC wspierasz również ludzi, których byt bezpośrednio lub pośrednio zależy od przemysłu rybnego. Oceany zapewniają środki utrzymania dla 1/10 ludzi na świecie.
  7. Możesz kupować z pełnym przekonaniem: przetwórcy, sklepy i restauracje, którzy współpracują z MSC muszą zagwarantować, że ryby i owoce morza posiadające nasz certyfikat, pochodzą ze zrównoważonych połowów.
  8. Jest z czego wybierać! Certyfikowane ryby i owoce morza są dostępne na całym świecie, niebieski znak MSC jest obecny na tysiącach produktów w ponad stu krajach.
  9. Mamy propozycje na każdą kieszeń. Niebieski certyfikat MSC znajdziesz na bardzo różnych produktach: od śledzi w puszce, aż po certyfikowany kawior czy homary.
  10. Pomagasz wprowadzać zmiany: wybierając produkty z niebieskim znakiem MSC na opakowaniu wspierasz rybaków, którzy zarządzają łowiskami w sposób zrównoważony.

Materiał powstał we współpracy z MSC Polska