Każdy może zrobić pizzę dokładnie taką samą, jaką dostajemy w pizzerii. Nie trzeba do tego specjalnego pieca opalanego drewnem – wystarczy tzw. „kamień do pizzy” i sprawny piekarnik! Zapraszam po prosty przepis na pizzę razem z dokładną instrukcją, jak przygotować te pyszności:)

Składniki. Proponuję od razu zrobić ciasto na cztery pizze. Po co? Odpowiedź jest bardzo prosta. Skoro już będziemy brudzili naczynia, warto zrobić więcej ciasta, żeby niezużyte porcje zamrozić. A gdy kilka dni później najdzie nas ochota – rano wyciągniemy ciasto z zamrażalnika, akurat do naszego powrotu rozmrozi się z pracy i szybki obiad będzie jak znalazł. Zatem do rzeczy!

 

Składniki na ciasto (na 4 średnie pizze):

– szklanka ciepłej wody

– szklanka ciepłego mleka

– kilogram mąki pszennej

– kostka drożdży

– łyżeczka cukru

– dwie łyżeczki soli

– 4 łyżki oliwy
– miska, w której będziemy ugniatać ciasto/stolnica

 

Kamień do pizzy – co to jest i jak o niego dbać?

 

Kamień do pizzy

Cena kamienia do pizzy zaczyna się od 50 złotych. To ciężkie „cudeńko” to tak naprawdę potężny kawał kamienia, który wstawiamy do piekarnika co najmniej pół godziny (a najlepiej godzinę) przez pieczeniem pizzy, ustawiając temperaturę 220 stopni. Dzięki temu kamień się nagrzewa i sprawia, że spokojnie może służyć za zamiennik pieca do pizzy. Co ważne, kamień do pizzy rozprowadza równomiernie ciepło po całej pizzy, a poza tym wchłania z ciasta wilgoć, nie wspominając już o tym, że bez problemu wyciągniesz po upieczeniu pizzę z kamienia, ponieważ ciasto w kontakcie z kamieniem mniej przywiera. I co najważniejsze – nie szoruj kamienia żadnymi szczotkami, tylko po upieczeniu pizzy i wyjęciu go z piekarnika, przetrzyj go wilgotną szmatką, oczywiście dopiero po tym, jak ostygnie.

 

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Robienie ciasta na pizzę należy do rzeczy dość prostych. Najlepiej wykorzystać do tego świeżą miskę – koszt takiej miski w popularnych hipermarketach to około pięciu złotych. Oczywiście można to robić na stolnic, ale po co, skoro jej tak łatwo jak miski już nie umyjemy;) Zatem:

 

Do małej miseczki wlewamy:
– szklankę ciepłej wody
– szklankę ciepłego mleka
– łyżeczkę cukru

A następnie kruszymy drożdże i dorzucamy do miseczki. Dalej z pomocą łyżki rozpuszczamy drożdże aż do rozpuszczenia wszystkich grudek.

 

Odstawiamy miseczkę na bok. Teraz do dużej miski wsypujemy mąkę (można ją przesiać – ja sobie to odpuszczam), dalej dwie łyżeczki soli, 4 łyżki oliwy i wlewamy roztwór z miseczki.

 

Czas na wyrabianie ciasta. Koniecznie robimy to bez używania żadnych rękawiczek – wg Włochów ciepło z rąk pomaga w wyrabianiu ciasta.  Co więcej, gdy już ciasto wyrobimy, tworząc jedną kulę, solidnie uderzmy nią kilka razy o blat – to też podobno stary trik Włochów. Wyrobione ciasto zakrywamy ściereczką, chowamy pod grzejnik (o ile działa) albo pod kołdrę i odstawiamy na godzinę, by wyrosło.

 

 

Po wyrośnięciu bierzemy nóż i przecinamy ciasto na cztery równie części. Jedną z nich bierzemy na blat, wyrabiamy przez kilka minut, ponownie uderzamy o blat i rozwałkowujemy. Dalej nakładamy sos (tak naprawdę może to być sam ketchup z bazylią, i oregano), starty ser (koniecznie teraz, nałożenie go na końcu sprawi, że się przypali) i składniki. Mogą to być np. rukola, szynka parmeńska, pomidory koktajlowe i trochę przypraw. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 15 minut (w momencie, kiedy boki zaczynają się rumienić, można powoli probować ją wyciągać).

Smacznego!