Mało kto zwraca uwagę na to, że na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć dwa zapisy: „Najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”. Czym one się różnią?

 

„Najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do” – CZYM TO SIĘ RÓŻNI?

“Należy spożyć do” – oznacza, że do wskazanej dacie na etykiecie powinno się spożyć dany produkt. Po tym czasie lepiej już tego nie robić. Produkty, których tyczy się to oznaczenie to przede wszystkim produkty łatwo psujące się, czyli chociażby mięso.

“Najlepiej spożyć do” – to oznaczenie tyczy się takich produktów, jak na przykład przyprawy. Oznacza ono, że po wskazanym terminie produkt nadal można spożywać jeszcze przez jakiś czas, pod warunkiem, że nie dostrzeżemy na nim żadnych zmian tyczących się np. wyglądu (pleśń), smaku czy zapachy.

 

Warto o tym pamiętać. Szczególnie, że każdego dnia marnują się tony jedzenia…