30 lipca wypada Międzynarodowy Dzień Sernika. Grzechem byłoby zapomnieć o świętowaniu takiego dnia! Przepisy na sernik? Proszę bardzo…
W żadnym wypadku nie czuję się kulinarnym autorytetem. Dlatego w tej kwestii odeślę Was do sprawdzonych przepisów.
KRÓTKA HISTORIA SERNIKA
Podobno sernik znany był już w starożytnej Grecji. Szczególnie chętnie jedli go olimpijscy atleci.
Jednak pierwszy znaleziony drukowany przepis na sernik odnajdziemy w księdze kucharskiej z 1930 roku. Cytując za dziennikarzami Głosu Koszalińskiego: Ażeby zrobić tartę serową trzeba brać twardy ser i pokroić go w plastry, obrać, następnie włożyć do gotującej wody, albo do słodkiego mleka. Przetrzymać trzy godziny, wtedy wyciągnąć to, co zostało na górze. Po czym rozkruszyć na małe kawałki i za pomocą sitka wyciągnąć resztę sera. Wymieszać z sześcioma jajkami i ucierać z cukrem i masłem, następnie upiec*.
Co ciekawe, do dzisiaj pośród piekarzy trwa dyskusja, czy sernik można uznać za ciasto. Wielu z nich uważa, że jest to tort ze względu na sporo liczbę jajek. Są też tacy, którzy twierdzą, że sernik jest tartą. Tę dyskusję zdecydowanie wolę zostawić kucharzom. W tym czasie sam zajmę się konsumpcją tego ciasto-torto-tarty. Smacznego:)!