Za moment podam przepis na śledzie. Ale wcześniej coś, o czym powinniście wiedzieć. Otóż śledzie to gatunek na wyginięciu. Dowodzą tego wszystkie znaki na ziemi i niebie. Na początku lat 60. ludzie jedli średnio 6 kg ryb na rok. W 2015 roku ta liczba wzrosła do ponad 20 kilogramów! Co za tym idzie, ważne jest, by kupować ryby pochodzące z tzw. „zrównoważonych, przyjaznych dla środowiska połowów”. Jak rozpoznać, które ryby pochodzą właśnie z tych połowów? Najprościej jest szukać na opakowaniu niebieskiego znaku MSC.

 

PRZEPISY NA ŚLEDZIE

 

DARIA ŁADOCHA – PRZEPIS

ŚLEDZIE PO TAJSKU

Składniki

500 g śledzia z certyfikatem MSC w solance

1 szklanka mleka
sok z jednej pomarańczy

1 łyżka cukru palmowego

2 łyżki sosu rybnego

1-2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 lub 2 limonek (zależy od ilości soku w limonce) 2 szalotki drobno posiekane
duży pęczek kolendry
1 łyżka oleju (ja dodałam olej ryżowy)
2 papryczki chilli

Przygotowanie

Śledzia moczymy przez noc w mleku z sokiem z pomarańczy. Następnie wylewamy mleko, płuczemy śledzia w wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekane szalotki. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, cukier palmowy, sok z limonki i drobno posiekaną kolendrę i olej. Mieszamy całość i wlewamy do śledzi. Dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, by się przegryzł!

 




GRZEGORZ ŁAPANOWSKI – PRZEPIS
SAŁATKA Z PIECZONEGO BURAKA

 

Składniki

3-4 buraki

2 płaty fileta śledziowego z certyfikatem MSC

pokrojonego w cienkie paseczki
4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
ząbek czosnku
łyżeczka miodu

łyżka soku z cytryny

łyżeczka musztardy

garść natki pietruszki lub ziół, które lubimy (bazylia, melisa, mięta)

nasiona dyni lub słonecznika (opcjonalnie)

Sól, pieprz, cukier – do smaku

Wykonanie

Buraki pieczemy (180 st.) około 1h (do miękkości). Po wystudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy sos. Siekamy czosnek lub ścieramy go na drobnej tarce. Łączymy miód z sokiem z cytryny, musztardą i czosnkiem, po czym powoli dolewamy olej wciąż mieszając sos. Dodajemy do sosu posiekane zioła i mieszamy. Doprawiamy go solą i pieprzem. Pokrojone buraki łączymy z przygotowanym sosem. Prażymy pestki dyni lub słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni. Na dużym talerzu wykładamy buraki. Na nie układamy pokrojonego śledzia, a całość posypujemy wybranymi pestkami.

 

>> CZYTAJ DALEJ <<