Przepis na zdrowy, szybki, i co najważniejsze, przepyszny obiad. Znane danie kuchni tajskiej. Poznajcie Państwo pad thai’a!
Mam same dobre wiadomości. Przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki dostępne w większości supermarketów!
Składniki
- Makaron ryżowy wstążki Tao Tao (1/3 paczki, koszt ok. 5 zł)
- Jajko
- 1 filet z kurczaka
- Oliwa z oliwek
- Dymka
- Orzechy prażone ziemne (garść)
- Mieszanka warzyw chińskich (z kiełkami bambusa i fasola Mung – koszt za paczkę 450g mniej niż 3 zł)
- Ząbek czosnku
Sos:
- Sos sojowy 3 łyżki
- Pasta tamaryndowa 2 łyżki
- Sos z połowy cytryny
- Szczypta cayenne
- Szczypta chili
- Łyżka miodu
Makaron ryżowy gotować 3 minuty we wrzątku, odcedzić i zalać zimną wodą. Połączyć wszystkie składniki sosu.
Na rozgrzanego woka (ewentualnie zwykłą patelnię) wsypać mieszankę warzyw i smażyć na oliwie kilka minut aż warzywa zmiękną. Dodać pokrojony czosnek i cebule. Dodać garść zmiażdżonych orzechów.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć 3 minuty. Dodać jajko. Całość dobrze mieszać smażąc ok dwie minuty na małym ogniu. Dodać makaron, uważać żeby się nie posklejał. Po minucie wlać sos i posiekana dymkę. Smażyć 4 minuty. Smacznego!
PS- jest to sprawdzony przepis mojej narzeczonej, który trudno zepsuć:)